Війна, що почалася не цього року – у Харкові покажуть фільм “Будинок “Слово”. Нескінченний роман”

У суботу, 2 липня, в Харкові відбудеться показ фільму “Будинок “Слово”. Нескінченний роман” та зустріч з творчою групою.

Про це ХарківTimes дізнався з повідомлення режисера стрічки Тараса Томенка у Facebook.

Повнометражна стрічка розкаже історію про те, як радянська влада знищувала українських митців, зібраних під дахом будинку “Слово”, що на вулиці Культури у Харкові.

Побудований у 1929 році будинок на ті часи був суперкомфортним – квартири зі зручностями, їдальня, солярій, обслуговуючий персонал. В нові, світлі квартири переїжджають Микола Хвильовий, Павло Тичина, Раїса Троянкер, Майк Йогансен, Лесь Курбас, Михайль Семенко та ін. Їхнє життя хоче контролювати мєрзкий тип, і докладає до цього всіх зусиль.

Яким може бути опір? Що спрацює, а що ні? – з такими викликами доведеться зіткнутися новоселам у просторих квартирах з високими вікнами. Плата за опір буде надвисокою – з дому “Слово” у 30-ті роки вивезли і розстріляли 33 українських письменника, художника і діяча культури. Одинадцять з них були розстріляні в урочищі Сандармох у Карелії.

Два мешканця письменницького будинку покінчили життя самогубством – морально зломлені митці вже не бачили свого майбутнього у країні, якою керує великий вождь та вчитель Сталін.

Пізніше ця генерація стала відома як “Розстріляне відродження”.

Війна проти всього українського ще не закінчена – її продовжує сучасна Росія, як правонаступниця колишнього СРСР. Цієї весни, майже через століття після подій, показаних у фільмі, будинок “Слово” на вулиці Культури постраждав від обстрілів російської армії.

Показ фільму буде безкоштовний. Але попередньо необхідно зареєструватись за посиланням.

Місце та час показу не розголошують із міркувань безпеки.

Під час показу відбудеться зустріч з командою фільму – режисером Тарасом Томенком, актор(к)ами Геннадієм Попенком та Ніною Набокою, продюсерами Пилипом Іллєнком та Ростиславом Мартинюком.

Як повідомляв ХарківTimes, будинок “Слово” внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Внаслідок обстрілу, що здійснили російські окупанти, постраждав розташований на вулиці Культури у Харкові житловий будинок “Слово”